Kunstenaars zetten Delta Light® mijlpaaljaar 2015 in de kijker met 4 pop-up-kunstinstallaties

Om de opening van de nieuwe vleugel van Delta Light Headquarter en het mijlpaaljaar 2015 kracht bij te zetten, huldigden vier internationaal bekende kunstenaars op 22 oktober het gebouw in met unieke pop-up-kunstinstallaties. Met een zeven meter lange sculptuur van licht en schaduw, een creatie uit twee kilometer fluorescerend touw, papierkunst van de gerenommeerde Delta Light-bijbel en een multisensorische installatie die licht, geluid en smaak combineert, toont Delta Light de impact van licht én de kernwaarden van het familiebedrijf.

De voorbije vijftien maanden bouwde Delta Light een nieuwe vleugel met een indrukwekkende architecturale lichtbox van liefst 26 m hoog aan haar bestaande hoofdkantoor uit 2005. Dankzij deze uitbreiding van meer dan 5.500 m2 heeft het bedrijf zich klaargestoomd voor een ambitieuze toekomst.

Om deze mijlpaal te vieren, nodigde Delta Light vier internationaal bekende kunstenaars uit om de functionaliteit, innovatieve technologie en kwaliteit van het bedrijf uit te beelden in unieke kunstinstallaties.

Fred Eerdekens - Shine

In zijn sculpturen speelt Fred Eerdekens (°1951, werkt in Hasselt) met licht en schaduw, en op die manier ook met onze waarneming. Op het eerste gezicht lijken zijn sculpturen vaak louter een onbegrijpelijk kluwen. Dankzij het licht komt een andere dimensie naar boven, en worden ze via het schaduwspel leesbaar. Voor Delta Light creëerde Eerdekens het zeven meter lange werk ‘Shine’, een verwijzing naar het schitterende verhaal van Delta Light en naar de warme omgeving van het familiebedrijf. “De sculptuur zelf schijnt niet. Integendeel, het is een mat object dat alle licht absorbeert. Enkel de schaduw is leesbaar. Deze voortdurende omkering is een van de rode draden doorheen mijn oeuvre. Daarnaast kan je ‘shine’ koppelen aan schijnen, iets wat niet is wat het lijkt. Ook hierin zit de constante onzekerheid, en de dualiteit tussen licht en schaduw. Bovendien blijf ik als kunstenaar altijd op de achtergrond, ik laat het werk voor zich spreken. Daarin zie ik een parallel met Delta Light: hun verlichting zorgt ervoor dat gebouwen, interieurs en objecten hun verhaal kunnen vertellen.”

www.fred-eerdekens.be

Them Sculptures - Digital Jungle 

Tom Dekyvere (°1985, werkt in Gent) is een jonge kunstenaar van wie de roots - net als bij Delta Light - in West-Vlaanderen liggen. Intussen geniet hij met zijn indrukwekkende geometrische draadsculpturen internationaal faam. Voor zijn werk bij Delta Light gebruikte hij maar liefst twee kilometer fluorescerend touw, waarop hij licht projecteert. Zo visualiseert hij niet alleen het wereldwijde netwerk van Delta Light, maar ook het contrast tussen de natuurlijke en de artificiële technologische wereld. "Ook in de productie bij Delta Light gaan analoog en digitaal, of mens en robot, hand in hand. Daarnaast is de connectie met de nieuwbouw belangrijk, want het uitkragende glazen volume waarin het werk is opgesteld lijkt wel een museale serre die gemaakt is om het werk te 'kweken'."

www.themsculptures.com

Ian Wright – Paper In Progress

Als illustrator maakte Ian Wright (°1953, werkt in Londen) faam met zijn artwork voor onder meer Tony Bennett en Givenchy. Vaak werkt hij daarbij met alledaagse en gerecycleerde materialen als buttons en papier. Voor Delta Light ging hij aan de slag met de gerenommeerde Lighting Bible om zo het unieke vakmanschap van het bedrijf in de kijker te zetten. “Het is de eerste keer dat ik een catalogus als basismateriaal gebruik. Deze opdracht vormde voor mij dus een uitdaging om een nieuwe werkwijze te ontwikkelen. Want het papier heeft een specifiek karakter en de variatie in kleurtonen is enorm. De inspiratiefoto’s zijn als het ware een soort statisch geprint licht. Net als een schilder heb ik laagje voor laagje aangebracht en zo een speels, meer dan levensgroot – 90 centimeter breed en 120 centimeter hoog - portret van founder Paul Ameloot gecreëerd.”

www.mrianwright.co.uk

Bompas & Parr – Chromaphagia

De Britse ‘culinaire wonderkinderen’ Bompas & Parr (gevestigd in Londen) onderzoeken in hun werk de wetenschap achter smaak, en hoe de omgeving er invloed op uitoefent. Voor Delta Light creëert het designduo de installatie ‘Chromaphagia’. “Deze installatie is een vertaling van onze filosofie dat ruimte onze smaak verandert. Daarom nodigen we de bezoekers uit om eenzelfde hapje in drie verschillende sferen op te eten, en zo te ervaren hoe de smaak onder invloed van licht, kleur en geluid verandert. Aangezien licht cruciaal is voor de creatie van een atmosfeer, vormt dit het voornaamste ingrediënt. Bovendien kunnen we door de controle van het licht niet alleen een ervaring creëren, maar ook de manier waarop de gasten die ervaring aanvoelen controleren. Licht is dus essentieel voor onze beleving. Bovendien interageren onze zintuigen volgens de wetenschap van de synesthesie onderling met elkaar”, vertelt Harry Parr.

Bompas & Parr tonen in hun installatie dus aan hoe licht ook onrechtstreeks vaak een essentiële rol speelt voor onze beleving, en knipogen zo naar het Pure Lighting Pleasure-credo van Delta Light.

www.bompasandparr.com

Deze knappe lichtinstallaties zullen nog tot 18 december 2015 publiek te bezichtigen zijn tijdens exclusieve avondevents in de nieuwe vleugel van het gebouw. Als je hier graag bij bent, hou je best de Facebookpagina van Delta Light in de gaten: www.facebook.com/deltalightinternational.

Over Delta Light® – WWW.DELTALIGHT.COM

Opgericht in 1989 door zaakvoerder en ontwerper Paul Ameloot is Delta Light® vandaag uitgegroeid tot marktleider en trendsetter in architecturale verlichting. Met vernieuwende verlichtingsconcepten staat het bedrijf wereldwijd bekend om zijn subtiele mix van sfeer, functionaliteit en design. Vandaag geeft Delta Light® in het hoofdkantoor in Wevelgem werk aan zowat 250 mensen die producten en service leveren in 120 landen wereldwijd.

Sinds het prille begin is Delta Light® opgebouwd met focus op design en technologie. Een blik op het assortiment bewijst meteen dat innovatie de centrale impuls is van het bedrijf. Gebaseerd op een passie voor verlichting en design, via uitgebreid trend- en marktonderzoek, en dankzij diepgaande kennis van productontwikkeling, is het Belgische Delta Light®-designteam er de afgelopen jaren in geslaagd een assortiment van tijdloze, stijlvolle en vaak revolutionaire designs te creëren.