Delta Light® op Euroluce 2015

Een nieuwe Lighting Bible en opvallende nieuwkomers

Goed nieuws voor wie inspiratie zoekt. Delta Light stelt de 11e editie van de Lighting Bible voor. Een nieuwe catalogus met een hedendaagse kijk op enkele archetypes, miniaturisatie van ledverlichting, gebruik van nieuwe materialen, nieuwe toepassingen, verrassende vormgeving en tal van uitbreidingen van bestaande reeksen. Ontwerpen van eigen huis, voor het eerst te bewonderen van 14 tot en met 19 april op Euroluce in Milaan.

Een nieuwe Lighting Bible, nieuwe collecties gepresenteerd in een nieuw standconcept op Euroluce, en een grondig vernieuwde en uitgebreide showroom. Het bruist van de creativiteit bij Delta Light. De West-Vlaamse producent van architecturale verlichting toont tal van innovaties. Van miniatuur-inbouwarmaturen met krachtige lichtopbrengst, tot archetypische verlichtingsvormen met een moderne twist en sterke uitbreiding van productfamilies. De nieuwe catalogus telt meer dan 30% nieuwe productreferenties... Hoeft het nog te verwonderen dat de Lighting Bible intussen ruim 1.100 pagina’s inspiratie telt?

Super-Oh – Zwevende zwarte ring

Groot en opvallend. Maar nooit dominant. De Super-Oh bestaat uit een slanke, zwarte ring in meerdere uitvoeringen. Door het brede aanbod komt de Super-Oh perfect tot zijn recht in hoge ruimtes zoals recepties van kantoren of hotels, maar ook in lofts of statige herenhuizen.

De Super-Oh is verkrijgbaar in drie verschillende diameters: 1.700, 1.200 en 700 mm met respectievelijk 8, 6 of 3 ledmodules. Deze zeer compacte powerleds zitten verwerkt binnenin de ring, zonder risico van verblinding dankzij de verdiepte positie van de lichtbron. Ondanks de puntverlichting in de ringen krijg je op de grond of het werkvlak toch een gespreid en egaal lichteffect.

Naast de ledversie is de Super-Oh ook beschikbaar met 10, 7 of 5 E27-fittingen waarbij de lampen duidelijk zichtbaar zijn. Een knipoog naar de lampen rond de typische make-upspiegels van acteurs en artiesten. Drie staalkabels zorgen voor een nauwelijks zichtbare ophanging aan het plafond. De Super-Oh voelt zich goed in zijn eentje maar leent zich ook voor composities, waarbij je verschillende ringen boven, naast of door elkaar hangt.

Spy – tijdloos ontwerp in meerdere formaten

De succesvolle reeks Spy is amper een jaar oud. En toch wordt hij grondig uitgebreid. Er zijn nieuwe inbouw- en opbouwvarianten, wat de reeks ideaal maakt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Er zijn kleine en grote formaten, van mini tot maxi. En er zijn voortaan ook een Spy op track en verschillende profielmodules voor de Splitline.

Naast de inbouwversies Mini Spy, Spy ST en Spy Trimless heeft Delta Light nu ook opbouwversies in verschillende formaten en diameters. Van een enkelvoudige versie tot een balk met daarop 1, 2 of 3 flexibele buisjes. Voor de opbouwarmaturen werkt Delta Light met een asymmetrische scharnierpositie die toelaat de Spy tot 90° te kantelen en tot 350° te draaien. Uniek aan dit scharnier is dat de slanke buisvorm van het toestel ononderbroken blijft. Zo oogt het strak en is het tegelijk heel beweeglijk.

Een opvallende nieuwkomer is de Midispy Trimless: een compacte tube die je met een inbouwkit volledig of half in het plafond inbouwt. Een andere mogelijkheid met de kit is opbouw, waarbij de Midispy als een nieuwsgierig object uit het plafond lijkt te komen om tot 350° in je kamer rond te kijken. Ook nieuw is de Maxi Spy, een spot van formaat voor commerciële doeleinden, met een output tot 3.000 lumen. Om de veelzijdigheid van de Spyfamilie te vergroten, zijn er ook talloze accessoires zoals een honeycomb, lenzen en zwarte, witte en goudkleurige inserts.

Phar – als een vuurtoren

Noem hem een verre neef van de Tweeter On. De Phar heeft dezelfde bolvormige bovenkant en laat zich even vlot in alle richtingen bewegen. Alleen oogt hij stoerder omwille van zijn zwarte behuizing en de fresnellens vooraan, net als in een vuurtoren.

De concentrische ringen van de fresnellens geven de Phar de allure van een theaterspot. Deze lens zorgt naast het decoratieve aspect voor een krachtige en egale lichtbundel in 35°, in gelijke breedte vanaf de lens tot het aangelichte object. De hoge beweeglijkheid van zowel de basis aan de adapter (355°) als de bolle kop met de fresnellens (90° kantelen en 355° roteren) maken van de Phar een extreem veelzijdige en functionele spot.

De Phar is verkrijgbaar als trackversie en is ideaal als winkelverlichting, in de horeca of in stoere lofts met een hoog plafond.

Montur – klassieker in een strak kleedje

Met de volledig nieuwe reeks Montur toont Delta Light een eigen interpretatie van een archetypische verschijningsvorm: een lichtbron die vervat zit tussen de ribben van een balk of een kubus. De Montur is er in een binnen- en buitenversie, als grond-, wand- en plafondarmatuur en met ledclusters van 6 tot 14 watt of rustiek ogende filament-ledlampen. De reeks voelt zich goed thuis in landelijke maar ook hedendaagse woningen, en is geschikt voor hotels en publieke gebouwen.

De Montur blaast niet alleen nieuw leven in een klassieke verschijningsvorm, hij voegt er ook een gedetailleerde verfijning aan toe. De scherp afgelijnde ribben in aluminium vertonen geen enkele lasnaad. Bij zowel de binnen- als buitenversie kan er geopteerd worden voor een afwerking met handgeperst transparant of opalen glas. Die laatste bevat een opalen, conisch gevormde kern, met daarrond een transparante glazen schil. Dit zorgt voor een aangenaam diffuus licht en geeft het toestel extra cachet.

De binnenversie van de Montur is daarnaast ook beschikbaar als een open kubus, met één of twee lampen, of in balkvorm waarbij een krachtige ledcluster verborgen werd achter een beschermende cover in polycarbonaat.

Met de buitenarmaturen trek je de stijl van je verlichting door in de tuin of parking. De buitenversies zijn er in dezelfde modellen als de binnenversies, maar dan wel telkens met een bescherming in glas of in polycarbonaat. Er is ook een uitvoering op paal, waarbij je kiest uit verschillende hoogtes en kleuren. Regen en wind doorstaat de Montur zonder moeite: de beschermingsgraad van de buitenarmaturen is IP65.

Fifty-5 – spelen met licht en perspectief

Delta Light toont voor de tweede keer een wandarmatuur gebaseerd op een 3D-tekening, een optische illusie. Na de Forty-5 is het nu de beurt aan de Fifty-5. Een eyecatcher die zich moeilijk in woorden laat vatten. De Fifty-5 moedigt aan om zelf aan de slag te gaan en composities te maken met andere Fifty-5’s. Bijvoorbeeld met een opstelling in lijn. Ideaal voor een speels effect in de woonkamer, in een restaurant of om de receptie van een bedrijf of hotel extra allure te geven.

De Fifty-5 is verkrijgbaar in een witte of zwarte versie, met daarbij een zwart-, wit- of goudkleurige insert om de optische illusie te versterken. De combinatie van een powerled met een softening lens, gekoppeld aan de specifieke aflijning van de Fifty-5, zorgt voor een strak lichtpatroon naar boven en een meer diffuus licht naar onderen.

Klein en krachtig – nauwelijks zichtbare leds

Een nieuwe trend in de Lighting Bible 11 is ontegensprekelijk miniaturisatie: armaturen die zo compact ontwikkeld zijn dat ze nauwelijks opvallen. Als aanvulling op het in 2014 gelanceerde Soft Ceiling-concept stelt Delta Light nu in verschillende reeksen minutieuze inbouwverlichting voor, waarbij de vorm en aanwezigheid van de armatuur ondergeschikt zijn aan het lichteffect.

Bij het Soft Ceiling-concept draait het om maximaal oogcomfort en een minimale verblinding, waarbij Delta Light focust op zowel de specifieke positionering van de lichtbron, als het gebruik van lenzen, reflectoren en accessoires.

In de Lighting Bible zijn het de Mini Reo, Mini Diro, Mini Deep Ringo en Micro Deep Ringo die aandacht trekken met hun minutieuze vormgeving. Ondanks hun kleine afmetingen bereiken sommige van deze reeksen wel een lichtopbrengst tot 800 lumen, waardoor ze toch uiterst functioneel zijn. Het resultaat is een nauwelijks zichtbare opening in het plafond, waaruit een verbluffende hoeveel licht schijnt. Ideaal om accenten te leggen en het licht volledig te laten opgaan in de ruimte.

Gibbo – de glazen bol herleeft

Nieuw in het Delta Light gamma-is het gebruik van mondgeblazen glazen bollen, een nieuwe decoratieve eyecatcher waarbij warme tinten en materialen gecombineerd werden met de nieuwste ledtechnologie.

De Gibbo is een pendelarmatuur met een schuin gepositioneerde basis, waardoor de bol lijkt weg te rollen. Het glas is met de mond geblazen en is beschikbaar in een transparante, opalen of amberkleurige versie. Met die geelbruine kleur krijgt de Gibbo een warme uitstraling, mooi in composities boven de tafel en in interieurs met warme accenten en materialen. De basis van de Gibbo is verkrijgbaar in het zwart of in het wit.

De glazen bollen van de Gibbo komen ook terug in de nieuwe Tweeter Fix-reeks van Delta Light. Op deze manier kan je perfect de pendel combineren met wand- en plafondverlichting, om zo eenzelfde stijl en gezelligheid te hanteren in het interieur.

Flac – veelzijdige vlakke pendel

De Flac combineert het minimalisme van ledverlichting met de présence van een pendelarmatuur. Een extreem vlakke witte schijf met in het midden een uitsparing waaruit gericht licht komt in een bundel van 15°. Ideaal boven een eettafel of bureau. Boven de schijf ligt een ledstrip voor indirect licht op het plafond. De voeding is discreet ingebouwd in de bovenkant van het toestel zodat hij nauwelijks zichtbaar is.

Optioneel is de Flac leverbaar met ‘trimless suspension’. De voedingskabel en ophanging verdwijnen dan naadloos in het plafond voor een nog fijnere afwerking.

Snap-in-modules – voor een strak en rustig plafond

Het Snap-in-modulesysteem is een nieuwe, modulaire lichtoplossing. Een inklikbare ledmodule voor de klassiekers Rodi, Grid In of Grid On. Hij is geschikt voor plafondinbouw en -opbouw. Je kunt de Snap-in ook doortrekken in een op maat gemaakt Finnline-profiel.

Bijzonder aan deze module is dat de mechanische componenten voor het draaien en roteren helemaal weggewerkt zijn. Er is een maximale bewegingsvrijheid en tegelijk een harmonieus en rustig plafondbeeld. De Snap-in geeft een maximale vrijheid. Je plaatst het hoofdtoestel en klikt daarna de juiste modules in. De modules zijn er in verschillende kleurtemperaturen en kleurweergaves (CRI), met een behuizing in zwart, wit en chroom.

Soft Dim – dimmen als een halogeenlamp

Delta Light biedt verschillende ledinbouwtoestellen voortaan ook aan met Soft Dimtechnologie. Daarmee komt een eind aan het veel voorkomende bezwaar dat bij het dimmen van leds de kleurtemperatuur constant blijft. Met Soft Dim vermindert niet alleen de lichtintensiteit maar daalt ook de kleurtemperatuur. Net als bij halogeenlampen. De gebruiker ervaart een zachte en vlotte overgang van 2.700 naar 1.800K.

De Soft Dim-technologie is nieuw in The Lighting Bible 11, en terug te vinden in de bekende Delta Light-families zoals de Reo, You-Turn, iMax, Deep Ringo, Carree en Minigrid.

Dreve – een lichtbaken in het groen (ontwerp van Dirk Wynants)

Dreve – West-Vlaams voor dreef of oprijlaan – vertelt meteen waar deze verlichting een perfecte toepassing vindt. Dreve is een outdoor armatuur die uiterst geschikt is om te plaatsen langs een laan of pad tussen het groen. Overdag is Dreve een subtiel, architecturaal paaltje dat opgaat in zijn omgeving. In de duisternis wordt Dreve een baken die de weg toont en zijn omgeving doet oplichten. Daarvoor wordt het licht op drie manieren verdeeld: eerst en vooral strooit het licht breed naar boven toe. Van bomen worden zowel stam als kruin opgelicht. Een dreef wordt meteen omgetoverd tot een sfeervol verlichte gang. Ten tweede wordt een deel van het licht afgeleid naar beneden om het pad aan te duiden. Tenslotte verlicht Dreve ook zichzelf, en wordt zo een goed zichtbaar baken.

Het opmerkelijke is dat deze drie vormen van belichting allemaal vertrekken vanuit slechts één lichtbron, wat van Dreve een uiterst zuinig en efficiënt ontwerp maakt. Het gegalvaniseerde staal geeft Dreve een robuuste no-nonsenselook die mooi subtiel veroudert om nog beter in de omgeving op te gaan, decennia lang. Ook voor zijn eigen designmeubelcollectie Extremis hanteert Dirk Wynants deze ontwerpstijl die zijn werk typeert: vernieuwend multifunctioneel, sober en duurzaam op alle fronten.

Nieuwe, gebruiksvriendelijke website

Sinds kort heeft Delta Light een nieuwe website, waardoor de gebruikerservaring van de geprinte catalogus vlot kan doorgetrokken worden online. Het opzoeken van producten op het internet kan nu nog gebruiksvriendelijker door achter de URL (www.deltalight.com) de productnaam of productreferentie te typen, voorafgegaan door een schuine streep. Bovendien is de nieuwe website responsief: de lay-out past zich automatisch aan je toestel aan. Digitaal opzoeken kan ook via de nieuwe Lighting Bible 11-app, beschikbaar voor zowel Android als iOS. Je vindt er niet alleen alle producten maar krijgt ook alle nieuwtjes over Delta Light en een koppeling met sociale media.

Over Delta Light® – WWW.DELTALIGHT.COM

Opgericht in 1989 door zaakvoerder en ontwerper Paul Ameloot is Delta Light® vandaag uitgegroeid tot marktleider en trendsetter in architecturale verlichting. Met vernieuwende verlichtingsconcepten staat het bedrijf wereldwijd bekend om zijn subtiele mix van sfeer, functionaliteit en design. Vandaag geeft Delta Light® in het hoofdkantoor in Wevelgem werk aan zowat 250 mensen die producten en service leveren in 120 landen wereldwijd.

Sinds het prille begin is Delta Light® opgebouwd met focus op design en technologie. Een blik op het assortiment bewijst meteen dat innovatie de centrale impuls is van het bedrijf. Gebaseerd op een passie voor verlichting en design, via uitgebreid trend- en marktonderzoek, en dankzij diepgaande kennis van productontwikkeling, is het Belgische Delta Light®-designteam er de afgelopen jaren in geslaagd een assortiment van tijdloze, stijlvolle en vaak revolutionaire designs te creëren.