Delta Light® innoveert en verruimt zijn aanbod


De beurs Light + Building, in het Duitse Frankfurt (30.03 – 04.04) geldt wereldwijd als hét evenement voor de verlichtingssector. Ook het Belgische Delta Light® is vertegenwoordigd, en verleidt de bezoekers opnieuw met tal van nieuwigheden. “Onze Lighting Bible 10 - New Collection Catalogus is 160 pagina’s dik, en is te gebruiken als extra bijlage naast de grote Lighting Bible 10 die in april 2013 werd gelanceerd”, zegt managing director Jan Ameloot. “Hij bevat zowel geheel nieuwe toestellen als uitbreidingen van bestaande toestellen.”


Boordevol toekomstplannen
Delta Light® heeft zich de voorbije jaren onderscheiden door op heel regelmatige basis nieuwe collecties in de markt te zetten. Die focus op innovatie en creativiteit is mogelijk dankzij een uitgebreid in-house R&D-team, en de continue investering in zowel mensen als technologieën, testapparatuur, labs en ruimte. De combinatie van al deze factoren en de steile ambities leiden tot een opvallende uitbreiding van het Delta Light® HQ-gebouw in België. Een architecturale trekpleister om naar uit te kijken.

Mix van design en technologie

Met de nieuwe collectie lanceert Delta Light® zowel technologisch geavanceerde inbouwspots, als meer uitgesproken wand- en plafondverlichting. Een overzicht hieronder:

iMax® – de eerste Soft Ceiling®-collectie
Het Soft Ceiling-concept® laat je toe om meerdere lichtscenario’s te maken met één en het-zelfde type toestel. Architecten en designers kunnen een project invullen met verschillende lichtsterktes, bundels, effecten en filters, zonder te moeten variëren van toesteltype. Het Soft Ceiling concept zorgt op die manier voor een heel puur en uniform plafondbeeld, en maxi-maal comfort voor de gebruiker.

De iMax®-reeks is de eerste collectie die ontworpen is volgens het Soft Ceiling-concept. De naam verwijst naar het Engels: een maximaal comfort voor het oog, en een discrete vorm. De iMax®-reeks omvat tal van armaturen. Stuk voor stuk kwaliteitsvolle verlichtingsoplossingen voor wie belang hecht aan verfijning. Architecten en ontwerpers stemmen de toestellen af op wat ze nodig hebben voor hun project: een vaste of een richtbare armatuur, met trim of zonder, variatie in lichtbundels en/of een wallwash-effect, … Er zijn verschillende lichtbron-nen, en afwerkingen in meerdere kleuren. Om het lichteffect verder te verfijnen, biedt Delta Light® nu ook een reeks lichtverfijnende accessoires aan. Interessant: in één toestel kun je zelfs twee accessoires combineren.

Moet het nog veelzijdiger, dan is er de iMax®+. De plusversie biedt dezelfde voordelen als de gewone iMax®-reeks, maar combineert deze met Delta Light®’s unieke Ex-Centric Rotation System (ERS). Het ERS wordt eveneens toegepast in de Tweeter. Het gebruik van dit gepat-enteerde mechanisme zorgt voor een nog hogere bewegingsvrijheid: een asymmetrisch scharniergewricht laat toe om de armatuur te kantelen en te roteren in één vloeiende beweging. En dat onder de meest extreme hoeken. De verlichting is vlot en fijn af te regelen. Overlappingen in de behuizing zorgen dat er op geen enkel ogenblik inkijk is in het plafond.

Superdome - een eyecatcher van formaat

Gezelligheid is groot en rond. Daarvan is de Superdome het beste bewijs. Deze opvallende pendelarmatuur werd initieel gecreëerd als een XXL-versie van de Tweeter, één van de award winners uit de collectie. De Superdome komt perfect tot zijn recht in grote lobby’s, of gewoon als sfeervolle koepel boven de eettafel of in de hal van een woning of kantoor. De Superdome is een eyecatcher van formaat voor ruimtes met een hoog plafond.

De body in polyester is verkrijgbaar met een zwarte of een witte buitenkant. De binnenkant is wit, voor een optimale lichtdiffusie. Hoewel de Superdome op het eerste zicht vrij eenvoudig oogt, is hij goed doordacht. De lichtbron is verborgen achter een grote diffusor, die wat dieper in halve bol ligt om inkijk en verblinding te voorkomen.

De superdome is verkrijgbaar met dimbare leds. Er is ook een versie met een klassieke E27-fitting, zodat de gebruiker zelf kan kiezen welk type lamp te gebruiken.

Pogo - motieven op de muur
Met de Pogo heeft Delta Light® een nieuwe, slanke wandarmatuur ontworpen. Een gebolde halve cirkel met daarin de ballast. En op de buitenkant twee ledclusters: één die naar boven schijnt, één die het licht naar onderen projecteert. De smalle, strakke rand rond de halve cirkel geeft het toestel een zekere lichtheid.

De Pogo tovert een cirkelvormige lichtvlek op de muur en houdt het midden tussen een diffuus schijnsel en de sterk afgelijnde patronen van wandarmaturen met lenzen. Het toestel is gemaakt in wit aluminium en is enkel verkrijgbaar met led.

Gaboo - een mystieke bol
Gaboo is een opvallend geperforeerde bolvorm, klein van formaat maar krachtig en speels in vorm en licht. In cilindervormige uitsparingen zitten leds die voor een bevreemdend en betoverend effect zorgen. Zowel als object op zich, als door het bijzondere lichteffect is Gaboo een aantrekkelijke meerwaarde in elke ruimte.

Gaboo is verkrijgbaar als wandarmatuur - met afgevlakte zijkant - en als pendel, beide dimbaar. De wandversie is er enkel in het wit, de pendel is er in het wit of het zwart. In kleinere ruimtes geeft een enkelvoudige opstelling de ruimte extra dynamiek. Bij een grotere ruimte of boven een balie zorgt een combinatie van verschillende Gaboo-pendels voor een extra speels effect.

De frivole look van de Gaboo verbergt verschillende ledclusters en de ingebouwde voorschakelapparatuur. Wie de meest subtiele ophanging wil, kiest de nieuwe trimless suspension kit als optie. Ophangings- en voedingskabel gaan dan uiterst subtiel op in het plafond.

Forty-5 - vals perspectief
Forty-5 is een architecturale eyecatcher op de wand. Het toestel laat zich moeilijk in woorden of beelden vatten. Noem het de uitwerking in drie dimensies van een kubus op papier: van realiteit naar abstractie en terug. Een kubus op papier bestaat uit twee overlappende vierkanten, die op de hoeken verbonden zijn via vier lijnen van 45 graden. Vandaar de naam.

Forty-5 stelt de waarneming op de proef en geeft een speelse toets op de wand. Ideaal in huis of als achtergrond voor recepties en inkombalies. Het toestel is er in twee versies, die elkaars spiegelbeeld vormen. Heel leuk is dat je een extra dimensie toevoegt door opstellingen te maken, waarbij je ook met down- en uplight kan spelen.

Er is één kleur: wit. De lichtbron is een ledstrip onderaan de armatuur. Alle voorschakelapparatuur is ingebouwd. Attente bezoekers van Light + Building zullen overigens opmerken dat de Forty-5 ook inspiratie bracht voor de façade van de stand.

Spy / Mini Spy - nieuwsgierige buisjes
De Spy en de Mini Spy zorgen voor een kruisbestuiving tussen elegantie en flexibiliteit. De buisvormige plafondarmaturen voegen intimiteit toe, en zijn ideaal als taak- of accentverlichting.

Beide versies gebruiken het door Delta Light® ontwikkelde en gepatenteerde Ex-centric Rotation System (ERS). Dit zorgt voor een heel vloeiende en dynamische oriëntatiebeweging, zonder enige inkijk in het plafond, ongeacht de positie.

Waar de Mini Spy enkel met trim bestaat, kan je bij de Spy kiezen voor een versie met trim, of trimless voor naadloze plafondinbouw. De binnenschelpen van de toestellen zijn altijd zwart, gecombineerd met een witte tube, wat ervoor zorgt dat de buisjes lijken te zweven in de ruimte. Bij de grootste van de twee kan je de binnenkant van de tube aankleden met een witte, zwarte of gouden verwisselbare insert. De led zelf ligt diep naar achter, om inkijk te vermijden. Voor de Spy kan je het toestel nog extra upgraden met een reeks lichtaccessoires, terwijl de Mini Spy als module ook een vervolg krijgt in het nieuwe Finnline-maatwerkprofiel.

Logic - schilderen met licht
Met de grondinbouwspot Logic zorgt Delta Light® voor een geslaagde uitbreiding van het gamma buitenverlichting. De Logic F1 en F2 geven een mooi strijklicht op opritten, wandelpaden en terrassen. Waar het F1 model zorgt voor een brede lichtbundel in één richting, zorgt de F2 voor een lichteffect in twee richtingen.

Een andere nieuwkomer is de Logic Wallwash, een inbouwspot die vanuit de grond een volledige wand of een kunstwerk egaal uitlicht. De Logic Wallwash is verkrijgbaar met verschillende lichteffecten en een behuizing in grijs of zwart aluminium. Ideaal voor zowel professionele als residentiële toepassingen.

Finnline - met de “F” van flexibel

Als het op profielen aankomt, heeft Delta Light® een naam en een reputatie te verdedigen. Iets wat de Finnline uitstekend doet. Dit is een extreem veelzijdige nieuwkomer die op maat gemaakt wordt en die je naar wens uitrust om te gebruiken als uplight, downlight of als combinatie van beide.

De basis van de Finnline is een aluminium behuizing in zwart of wit, met daarin verschillende lichtmodules. De Tweeter en de Mini Spy zorgen dankzij hun grote draaibaarheid voor een optimaal gericht licht en zijn ideaal als taakverlichting en algemene verlichting. Ook leuk zijn de ledstrips, waarbij je de keuze hebt de keuze tussen aparte, smalle stroken voor een moderne look en een speels effect, of een groot en egaal oppervlak voor een zacht en diffuus licht. Met een ledstrip op de bovenkant van het profiel is de Finnline ideaal om het plafond aan te stralen.

Welke lichtmodule je ook kiest, de Finnline is overal thuis: in keukens en kantoren, maar ook in lobby’s en publieke ruimtes. Met zijn extreem slanke silhouet is het profiel een heel discrete verschijning. Maar wel zonder toegevingen op het vlak van lichtkwaliteit en flexibiliteit.

Sterke uitbreiding van accessoires
Naast volledig nieuwe toestellen brengt Delta Light® op Light + Building ook veel vernieuwingen van bestaande modellen. Bijvoorbeeld dimbare versies of versies met andere lichtbronnen. Opvallend dit jaar is dat er voor veel verlichtingsarmaturen accessoires ontwikkeld zijn om het lichteffect specifiek af te stemmen op bepaalde situaties. Zo is er nu een hele reeks verwisselbare lenzen en rasters die voor anti-verblinding zorgen en/of het lichteffect specifiek modificeren. Deze accessoires bestaan nu voor verschillende klassiekers in het gamma, zoals de Tweeter, You-Turn, Grid HP en Booster.

Een mobiele ontdekkingstocht

Met de lancering van The Lighting Bible 10 in april 2013, introduceerde Delta Light® ook een gratis app-versie van de catalogus, zowel voor iOs- als voor Androidtablets. Met de nieuwe collectie zal deze app ook in een vernieuwde versie beschikbaar komen, maar daar blijft het niet bij. Om de beursstand een extra dimensie te geven, zorgt de firma met een Delta Light® iBeacon app voor een bijzondere primeur. De in-house ontwikkelde app past de door Apple recent gelanceerde iBeacon-technologie op een leuke manier toe, zodat een klassiek beursbezoek een geheel nieuwe ervaring wordt.

Bezoekers die de app downloaden zullen tijdens hun bezoek aan de stand pushboodschappen krijgen om de nieuwigheden op hun tablet of smartphone in meer detail te ontdekken. Per zone werden verschillende iBeacons aangebracht die communiceren met de app-gebruikers. Op die manier worden bezoekers tijdens hun rondgang op de stand op een interactieve manier geïnformeerd en geïnspireerd.

OVER DELTA LIGHT® – WWW.DELTALIGHT.COM
Opgericht in 1989 door zaakvoerder en ontwerper Paul Ameloot is Delta Light® vandaag uit-gegroeid tot marktleider en trendsetter in architecturale verlichting. Met vernieuwende ver-lichtingsconcepten staat het bedrijf wereldwijd bekend om zijn subtiele mix van sfeer, functi-onaliteit en design. Vandaag geeft Delta Light® in het hoofdkantoor in Wevelgem werk aan zowat 250 mensen die producten en service leveren in 120 landen wereldwijd.

Sinds het prille begin is Delta Light® opgebouwd met focus op design en technologie. Een blik op het assortiment bewijst meteen dat innovatie de centrale impuls is van het bedrijf. Gebaseerd op een passie voor verlichting en design, via uitgebreid trend- en marktonderzoek, en dankzij diepgaande kennis van productontwikkeling, is het Belgische Delta Light®-designteam er de afgelopen jaren in geslaagd een assortiment van tijdloze, stijlvolle en vaak revolutionaire designs te creëren.