Delta Light® geeft tips voor een sfeervolle tuin- en terrasverlichting

Verlichting om en rond de woning

Het buitenleven kondigt zich aan. We zitten boordevol plannen om onze buitenplek uiterst gezellig in te richten. Van tuinontwerp, terrasplan, buitenmeubelen tot hedendaagse accessoires, alles draagt bij tot het creëren van een optimale buitenbeleving. Delta Light® toont hoe je met weldoordachte verlichting de gewenste buitensfeer creëert.

Met ruim 100 armaturen biedt verlichtigingspecialist Delta Light® een uitgebreid gamma buitenverlichting aan voor muur-, vloer- of plafondmontage. De laatste technologie met energiezuinige lichtbronnen, een tijdloos design en opvallende lichteffecten. Verlichting die ook met het grootste gemak weer en wind trotseert. Op de nieuwe website www.deltalight.com vind je een overzicht en volop inspiratie.

Hierbij enkele mogelijkheden uitgelicht. Zie overzicht beschikbare beelden in bijlage.

Gebruik de ramen als kader
Als het donker is buiten, wordt de tuin een zwart gat. De ramen worden een soort spiegels. En je krijgt een opgesloten gevoel binnen. Door een boom of een poolhouse aan te stralen, heb je weer voeling met de buitenomgeving en voeg je diepte toe. Plaats de buitenverlichting op een manier die toelaat om er ook vanuit de keuken of woonkamer van te genieten. Gebruik de ramen als kader, de tuin en het terras als canvas.

Laat vormen en structuren leven
Bakstenen, houten of betonnen muren, … Een strijklicht langs het oppervlak laat de structuur tot leven komen. Een saaie wand ziet er met een lichtvlek, of een scherp afgebakend patroon, opeens veel dramatischer uit. Zet verschillende grondarmaturen naast elkaar rond het zwembad en er ontstaat een ritme dat stukken interessanter is dan een egaal uitgelichte waterpartij. Een oprit of een ander groot oppervlak geef je perspectief door op klinkers of kasseien hier en daar een streep licht aan te brengen.

Kies voor eenvormigheid
Mooi vormgegeven verlichtingstoestellen bieden je tuin of terras een meerwaarde. Maar wat telt is vooral het lichteffect. Stel de kleur van het toestel af op de kleur van de gevel of tuin. Bijvoorbeeld een grijze armatuur op een betonnen wand, een grijsbruine of een zwarte armatuur tussen planten en bomen. Wat de stijl betreft, volg je best de stijl van het interieur. Heel wat verlichtingstoestellen zijn vandaag beschikbaar in binnen- en buitenversies. En van hetzelfde model bestaan vaak meerdere varianten om muur- en tuinverlichting perfect op elkaar af te stemmen voor een eenvormig geheel.

Geef voorrang aan veiligheid
Duisternis, sneeuw of natte bladeren maken je tuin een gevaarlijke plek. Een goede verlichting helpt ongevallen te voorkomen, door bijvoorbeeld trappen of de rand van het terras aan te geven. Maak van een oprit geen “landingsbaan”. Een mooi alternatief voor grondinbouwspots is paalverlichting of andere armaturen die gebruik maken van indirect licht. Een wandarmatuur naast de voordeur toont je bezoekers de weg. Ook hier is niet-verblindend indirect licht de beste keuze.

Focus op architectuur
Een zeil over het zwembad, weinig kleur in je tuin, ... In de winter focus je best op architecturale details zoals zuilen en kolommen of een kunstwerk op het terras. Houd er wel rekening mee dat de bomen straks opnieuw bladeren hebben en kies spots met de juiste stralingshoek. Felle lichtbronnen zijn af te raden. Ze geven plaatselijk veel licht maar door het contrast verdwijnen andere zones in de duisternis. Leds zijn ideaal. Ze verbruiken weinig energie en stralen geen warmte naar voor.

Over Delta Light® – WWW.DELTALIGHT.COM
Opgericht in 1989 door zaakvoerder en ontwerper Paul Ameloot is Delta Light® vandaag uitgegroeid tot marktleider en trendsetter in architecturale verlichting. Met vernieuwende verlichtingsconcepten staat het bedrijf wereldwijd bekend om zijn subtiele mix van sfeer, functionaliteit en design. Vandaag geeft Delta Light® in het hoofdkantoor in Wevelgem werk aan zowat 250 mensen die producten en service leveren in 120 landen wereldwijd.

Sinds het prille begin is Delta Light® opgebouwd met focus op design en technologie. Een blik op het assortiment bewijst meteen dat innovatie de centrale impuls is van het bedrijf. Gebaseerd op een passie voor verlichting en design, via uitgebreid trend- en marktonderzoek, en dankzij diepgaande kennis van productontwikkeling, is het Belgische Delta Light®-designteam er de afgelopen jaren in geslaagd een assortiment van tijdloze, stijlvolle en vaak revolutionaire designs te creëren.