Delta Light® en UNStudio lanceren Soliscape, een veelzijdig licht- en soundscapesysteem voor de flexibele werkomgeving

UNStudio en Delta Light® hebben hun krachten gebundeld om het welzijn van mensen te verbeteren in deze snel veranderende werkomgeving. Samen ontwikkelden ze Soliscape, een activiteitsgestuurd systeem van licht en akoestische elementen om meer mensgerichte werkruimtes te creëren.

Story image

Het Soliscape-systeem voegt akoestische kwaliteiten toe en maakt activiteitsgestuurde verlichting mogelijk. Een op sensoren gebaseerde omgeving begrijpt welke soort activiteit er plaatsvindt en past zich aan om de optimale omstandigheden te bieden. Soliscape kent tal van toepassingen, van kantoren over horeca en winkels tot openbare ruimtes.

Ben van Berkel, Head of Innovation bij UNStudio: “De manier waarop we werken, leven en ontspannen is aan het veranderen. Deze nieuwe hybride wereld zorgt ervoor dat architecten en ontwerpers opnieuw nadenken over hoe we onze steden en gebouwen ontwerpen, zodat we plaatsen kunnen creëren die gezondheid en welzijn bevorderen. Verlichting is een cruciaal element om ons te helpen dergelijke plekken te creëren."

Story image

Peter Ameloot, Managing Director van Delta Light®: “Verlichting beschouwen als slechts een basisbehoefte is een achterhaalde aanpak. Vooral werkomgevingen vragen extra aandacht, waar gebruikersgerichte verlichting heeft bewezen de productiviteit en het welzijn aanzienlijk te verhogen. Met Soliscape tillen we dit zelfs naar een hoger niveau, niet alleen door akoestische elementen toe te voegen, maar vooral door gedragsparameters te gebruiken om het comfort te upgraden."

Adaptief ontwerp
Soliscape is een toolbox met flexibele componenten en modules waarmee architecten en ontwerpers werk- én leefbare oplossingen voor hun projecten kunnen creëren. Dit systeem combineert verlichting met akoestiek en geconnecteerde sensoren tot een esthetisch aantrekkelijke oplossing, in communicatie met elk gebouwbeheersysteem. Bovendien is Soliscape toekomstbestendig: er kunnen op termijn nieuwe materialen en functies worden toegevoegd.

Soliscape wordt geleverd met spotverlichting, directe en indirecte lineaire verlichtingselementen, voorzien van Delta Light®'s Melanopic Light Technology® (MLT) die hoog-efficiënte reflectoren combineert met mensgerichte led-technologie. De hoogwaardige led’s helpen het circadiaanse ritme te beheersen dankzij een zeer natuurlijke witte kleur met een hogere hoeveelheid energie in cyaan, wat zorgt voor meer alertheid overdag en een betere slaap 's nachts. De reflector is ontworpen om elke individuele led-module perfect te omarmen om de efficiëntie van de volledige armatuur te verhogen, met behoud van visueel comfort.

Soliscape laat toe om flexibele lichtlandschappen te creëren die inspelen op de steeds veranderende behoeften en activiteiten van de gebruiker. Het ontwerp wordt niet langer opgelegd door de ontwerper, maar wordt gestuurd door de gebruiker, wat resulteert in een responsief en adaptief scenario in een unieke ontwerptaal. Soliscape biedt verschillende sensoropties om mensgerichte ruimtes te creëren: licht ten dienste van welzijn.

Ruimtes menselijk maken
Het menselijk maken van ruimtes omvat het onderzoeken van gedragswetenschappen. Soliscape beïnvloedt de productiviteit en het welzijn van gebruikers door meer intuïtieve controle over hun ruimtes mogelijk te maken in een op scenario's gebaseerde ontwikkeling. Het systeem stelt de gebruiker in staat om de verlichting en omgevingsfactoren aan te passen voor betere werkomstandigheden. Soliscape gaat over het optimaliseren van visuele prestaties met visueel comfort en de kwaliteit van de omgeving. Het reageert op meerdere contextuele variabelen en op activiteitgebaseerde acties, waardoor het gevoel van de ruimte wordt verbeterd.

__________________________________________________

De samenwerking tussen UNStudio en Delta Light®
UNStudio ontmoette Delta Light® voor het eerst tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en was meteen onder de indruk. Niet alleen passen de producten van Delta Light® zowel esthetisch als functioneel uitstekend bij de projecten van UNStudio, ook het innovatieve karakter en de kennis van beide bedrijven sluiten bij elkaar aan. Vandaar het idee om de krachten te bundelen en samen nieuwe, relevante en toekomstbestendige oplossingen en producten te creëren.

In overleg met Delta Light® is Soliscape ontwikkeld door UNSx, het in-house multidisciplinaire team van UNStudio. UNSx gebruikte een iteratief ontwerp-denkproces dat afwisselde tussen divergerende en convergente ontwerpstappen. De belangrijkste doelstellingen waren om ruimtes menselijker te maken en ze meer aanpasbaar te maken. De kern van het proces omvatte daarom onderzoek om de mensgerichte problemen te identificeren die het systeem zou moeten oplossen en de resulterende functies en diensten die het zou kunnen bieden. Er kwamen verschillende inzichten naar boven over het gebruik van licht in de ruimte in relatie tot de behoeften van de eindgebruikers, de ontwerpers en de facility managers. Deze inzichten werden dan vertaald naar werkbare oplossingen.

Door het co-creatieve karakter van het proces konden UNStudio en Delta Light® putten uit de beste expertise en deze knowhow samenbrengen in het uiteindelijke systeemontwerp. Het proces omvatte verschillende facetten van het systeem, van het ontwerp van het product tot de technologie die nodig is om de adaptieve ervaring te creëren, en het ontwerp van de services die zijn verbonden met het Soliscape-systeem.