Delta Light® bevestigt internationale ambities met opening nieuwe vleugel headquarter

Belgische en Britse kunstenaars zetten mijlpaaljaar 2015 kracht bij ​ met unieke lichtkunstwerken

Het West-Vlaamse familiebedrijf Delta Light heeft op 22 oktober zijn nieuwe vleugel – met een indrukwekkende architecturale lichtbox van 26 meter hoog - aan het hoofdkwartier feestelijk ingehuldigd met unieke pop-uplichtkunstwerken van vier internationaal bekende kunstenaars. De uitbreiding staat symbool voor internationale groeiambities. “We geloven rotsvast in onze toekomst in België en met deze stevige uitbreiding willen we de komende tien jaar onze omzet opnieuw verdubbelen”, aldus Managing Director Operations Peter Ameloot.

Met de gloednieuwe monumentale lichtbox van maar liefst 26 meter hoog met glaspartijen van in totaal 307m2, naar het design van de Brugse architect Damiaan Vanhoutte, is het Delta Light-headquarter nu een ware architecturale eyecatcher. Zo weerspiegelt het gebouw meteen de verlichting van het bedrijf: functioneel maar met net dat tikkeltje extra design en hoogtechnologische eenvoud. Vijftien maanden lang bouwde het bedrijf aan deze uitbreiding van in totaal 5.500 m², wat een totale bebouwde oppervlakte van 37.500 m² betekent.

De belangrijkste drijfveren achter dit investeringsproject zijn volgens founder Paul Ameloot de continue uitbouw van R&D, internationale groei, ambitie en de extra logistieke uitdagingen door de groeiende complexiteit van de sector. “Delta Light heeft sinds zijn oprichting de focus gelegd op inhouse design, productontwikkeling en productie. Dit creatieve proces vraagt een continue alertheid en toepassing van nieuwe technologieën. Deze ambities van het bedrijf op het vlak van innovatie en R&D vergen heel wat extra ruimte.”

Internationale uitbreiding en innovatie

Het is dan ook de grootste ambitie van Delta Light om te blijven groeien en internationaal uit te breiden, vanuit België. “In het voorbije decennium hebben we onze omzet verdubbeld, van 32 naar 67 miljoen euro. Het is de bedoeling om de komende tien jaar opnieuw zo’n verdubbeling te realiseren”, aldus Peter Ameloot.

Dit willen ze doen door de waaier van 120 landen waar Delta Light nu actief is, nog uit te breiden én door een constante inzet op innovatie. Zo ontwikkelde het bedrijf – dankzij zijn eigen R&D-afdeling in Wevelgem – recent de Soft Dimtechnologie. Hiermee kunnen inbouwspots met leds nu gedimd worden waarbij zowel de kleurtemperatuur als lichtintensiteit daalt, net als bij halogeenlampen.

Internationaal bekende kunstenaars zetten mijlpaaljaar 2015 in de kijker

Met al deze ambities, uitbreidingen en nieuwe mogelijkheden is 2015 een belangrijke mijlpaal voor Delta Light. Om dit kracht bij te zetten, creëerden internationaal gerenommeerde Belgische en Britse kunstenaars pop-up-kunstinstallaties, die elk een kernwaarde en onderscheidende factor van Delta Light uitbeelden.

Fred Eerdekens – Shine

In zijn sculpturen speelt Fred Eerdekens (°1951, werkt in Hasselt) met licht en schaduw, en op die manier ook met onze waarneming. Op het eerste gezicht lijken zijn sculpturen vaak louter een onbegrijpelijk kluwen. Dankzij het licht komt een andere dimensie naar boven, en worden ze via het schaduwspel leesbaar. Voor Delta Light creëerde Eerdekens het zeven meter lange werk ‘Shine’, een verwijzing naar het schitterende verhaal van Delta Light en naar de warme omgeving van het familiebedrijf. “De sculptuur zelf schijnt niet. Integendeel, het is een mat object dat alle licht absorbeert. Enkel de schaduw is leesbaar. Deze voortdurende omkering is een van de rode draden doorheen mijn oeuvre. Daarnaast kan je ‘shine’ koppelen aan schijnen, iets wat niet is wat het lijkt. Ook hierin zit de constante onzekerheid, en de dualiteit tussen licht en schaduw. Bovendien blijf ik als kunstenaar altijd op de achtergrond, ik laat het werk voor zich spreken. Daarin zie ik een parallel met Delta Light: hun verlichting zorgt ervoor dat gebouwen, interieurs en objecten hun verhaal kunnen vertellen." www.fred-eerdekens.be

Them Sculptures - Digital Jungle 

Tom Dekyvere (°1985, werkt in Gent) is een jonge kunstenaar van wie de roots - net als bij Delta Light - in West-Vlaanderen liggen. Intussen geniet hij met zijn indrukwekkende geometrische draadsculpturen internationaal faam. Voor zijn werk bij Delta Light gebruikte hij maar liefst twee kilometer fluorescerend touw, waarop hij licht projecteert. Zo visualiseert hij niet alleen het wereldwijde netwerk van Delta Light, maar ook het contrast tussen de natuurlijke en de artificiële technologische wereld. "Ook in de productie bij Delta Light gaan analoog en digitaal, of mens en robot, hand in hand. Daarnaast is de connectie met de nieuwbouw belangrijk, want het uitkragende glazen volume waarin het werk is opgesteld lijkt wel een museale serre die gemaakt is om het werk te 'kweken'. www.themsculptures.com

Ian Wright – Paper In Progress

Als illustrator maakte Ian Wright (°1953, werkt in Londen) faam met zijn artwork voor onder meer Tony Bennett en Givenchy. Vaak werkt hij daarbij met alledaagse en gerecycleerde materialen als buttons en papier. Voor Delta Light ging hij aan de slag met de gerenommeerde Lighting Bible om zo het unieke vakmanschap van het bedrijf in de kijker te zetten. “Het is de eerste keer dat ik een catalogus als basismateriaal gebruik. Deze opdracht vormde voor mij dus een uitdaging om een nieuwe werkwijze te ontwikkelen. Want het papier heeft een specifiek karakter en de variatie in kleurtonen is enorm. De inspiratiefoto’s zijn als het ware een soort statisch geprint licht. Net als een schilder heb ik laagje voor laagje aangebracht en zo een speels, meer dan levensgroot – 90 centimeter breed en 120 centimeter hoog - portret van founder Paul Ameloot gecreëerd.” www.mrianwright.co.uk

Bompas & Parr – Chromaphagia

De Britse ‘culinaire wonderkinderen’ Bompas & Parr (gevestigd in Londen) onderzoeken in hun werk de wetenschap achter smaak, en hoe de omgeving er invloed op uitoefent. Voor Delta Light creëert het designduo de installatie ‘Chromaphagia’. “Deze installatie is een vertaling van onze filosofie dat ruimte onze smaak verandert. Daarom nodigen we de bezoekers uit om eenzelfde hapje in drie verschillende sferen op te eten, en zo te ervaren hoe de smaak onder invloed van licht, kleur en geluid verandert. Aangezien licht cruciaal is voor de creatie van een atmosfeer, vormt dit het voornaamste ingrediënt. Bovendien kunnen we door de controle van het licht niet alleen een ervaring creëren, maar ook de manier waarop de gasten die ervaring aanvoelen controleren. Licht is dus essentieel voor onze beleving. Bovendien interageren onze zintuigen volgens de wetenschap van de synesthesie onderling met elkaar”, vertelt Harry Parr.

Bompas & Parr tonen in hun installatie dus aan hoe licht ook onrechtstreeks vaak een essentiële rol speelt voor onze beleving, en knipogen zo naar het Pure Lighting Pleasure-credo van Delta Light. www.bompasandparr.com