Delta Light en Arik Levy, een nieuwe hoofdstuk in verlichting

Buitenlamp Butler brengt binnen naar buiten

Delta Light, het West-Vlaamse bedrijf gespecialiseerd in architecturale verlichting, werkt samen met ontwerper Arik Levy voor de nieuwe buitenlamp: Butler. Deze plissé lampenkamp brengt het thuisgevoel letterlijk van binnen naar buiten.

Delta Light verrast

Tot op vandaag ontwierp Delta Light al haar producten zelf, dankzij eigen experts onder leiding van Paul Ameloot, de oprichter van het bedrijf. Een 30-koppig team werkt op die manier elke dag aan het onderzoek en de ontwikkeling van innovatieve verlichting.

Nu verrast Delta Light door zich te associëren met ontwerper Arik Levy, die voor het merk een nieuwe buitenlamp bedacht: Butler.

Butler – het resultaat van twee jaar werk – verkent nieuwe oorden voor Delta Light. Ver weg van de gebruikelijke designcodes die het Belgische bedrijf typeren bedacht Arik Levy een nieuw design geïnspireerd op plissé, de alombekende modetrend. Geschikt voor zowel woning als commerciële ruimtes en ontworpen om terras, tuin of oprit te verlichten. Door zijn eenvoudige en zeer suggestieve vorm transporteert Butler binnen naar buiten. Het is rustgevend, elegant en vrouwelijk en herkenbaar dankzij de voet en geplooide lampenkappen die doen denken aan de traditionele modellen van zijde of papier. Maar laat u niet misleiden: achter dit zacht ogende ontwerp schuilt een enorme kracht en bron van verlichting.

“Ik ben niet kwetsbaar, maar gevoelig, net als u.”

Op het eerste zicht lijkt Butler vervaardigd uit aluminium, zoals bij de meeste buitenlampen. Maar van zodra men de lampenkap in detail bekijkt, wordt duidelijk dat een ontwerp met fijne finesse en detailniveau niet tot stand kan komen met dergerlijk materiaal. Butler zet in op persoonlijkheid via het gekozen materiaal: een polymeer bekleed met een hoog resistente poedercoating.

Er zijn twee versies beschikbaar: met gesloten lampenkap, waarbij het licht naar beneden wordt geprojecteerd, of een open kap uitgerust met een lens die voor een down-up lichteffect zorgt. Ideaal voor een aanwijzende verlichting langs de oprit of om een architecturaal of natuurlijk element te benadrukken.

Butler is verkrijgbaar in drie hoogten voor een enkele of geclusterde installatie. Verder komt de buitenlamp in twee paalversies met een maximale hoogte van 1,60 meter, alsook met enkel- en dubbelvoudige wandversies. De collectie is verkrijgbaar in zwart of aluminiumgrijs en wordt binnenkort uitgebreid.

Praktische informatie Butler:

Type: outdoor lighting

Materiaal: polymeer bekleed met poedercoatingKleuren: zwart, aluminiumgrijsVersies: 3

2 paalversies met verschillende diktes en hoogtes;

enkelvoudige of dubbele wandversies

down of down-up versie

Afmetingen: www.deltalight.be

Lichtbron: led

Verkrijgbaar: vanaf zomer 2016

Verkoopadressen via www.deltalight.be

Voorstelling Butler op Light + Building Messe Frankfurt

13* – 18 maart 2016

*Arik Levy zal beschikbaar zijn voor interviews op zondag 13/03/2016,

enkel op afspraak. Reservatie via [email protected].

 

Over Arik levy – www.ariklevy.fr

“Creëren is een ongecontroleerde spier”

Kunstenaar, ingenieur, ontwerper, fotograaf, video artist… Levy’s talenten zijn talrijk. Zijn werken worden tentoongesteld in de meest prestigieuze galerijen en musea ter wereld. Levy werd bekend omwille van zijn projecten op het gebied van meubilair, evenals items en collecties in gelimiteerde oplage. Hij is van mening dat “het gaat om de mensen en niet over de tafels of stoelen”.

Na een eerste deelname aan een gezamenlijke tentoonstelling van de beeldhouwkunst in 1986 verhuisde Arik Levy – geboren in Israël – naar Europa. Na een atypische initiële opleiding verdeelde hij zijn tijd tussen surfen en zijn grafische ontwerpbureau. Hij vervolgde zijn studie aan het Art Center Europe in Zwitserland waar hij in 1991 cum laude afstudeerde in Industrial Design. Hij ontving zijn eerste internationale succes door het winnen van de Seiko Epson Inc.-wedstrijd, waardoor hij op de internationale toneel werd ingevoerd als “denkende” ontwerper van originele scenografie in hedendaagse dans en opera.

Na een korte periode in Japan, waar hij zijn ideeën versterkte door het maken van producten en het realiseren van tentoonstellingen, keerde hij terug naar Europa, waar hij zijn talenten inzette voor het creëren van originele scenografie hedendaagse dans en opera.

Met de oprichting van zijn atelier in Parijs legt Arik Levy de focus terug op zijn eerste passies: kunst en industrieel design. Bekend om zijn meubels en lichtontwerp creëerde Levy ook kunstwerken met tafels, sieraden, artikelen voor woning en kantoor en een reeks van modecollecties en hightech accessoires voor de Aziatische markt.

Het werk van Arik Levy, die zichzelf een ontwerper noemt die “voelt”, heeft vandaag de dag nog steeds een aanzienlijke impact op onze interne en externe omgeving. Zijn artistieke werken bevatten openbare sculpturen - zoals de Rock, zijn handtekening – en omgevingen voor uiteenlopend gebruik.

“Het leven is een systeem van tekens en symbolen waar niets is wat het lijkt.”

ARIK LEVY – Art & design studio

www.ariklevy.fr

29 rue des Panoyaux

75020 Paris Francet

+33 1 44 78 61 69

+33 1 44 78 00 46

Over Delta Light® – WWW.DELTALIGHT.COM

Opgericht in 1989 door zaakvoerder en ontwerper Paul Ameloot is Delta Light® vandaag uitgegroeid tot marktleider en trendsetter in architecturale verlichting. Met vernieuwende verlichtingsconcepten staat het bedrijf wereldwijd bekend om zijn subtiele mix van sfeer, functionaliteit en design. Vandaag geeft Delta Light® in het hoofdkantoor in Wevelgem werk aan zowat 250 mensen die producten en service leveren in 120 landen wereldwijd.

Sinds het prille begin is Delta Light® opgebouwd met focus op design en technologie. Een blik op het assortiment bewijst meteen dat innovatie de centrale impuls is van het bedrijf. Gebaseerd op een passie voor verlichting en design, via uitgebreid trend- en marktonderzoek, en dankzij diepgaande kennis van productontwikkeling, is het Belgische Delta Light®-designteam er de afgelopen jaren in geslaagd een assortiment van tijdloze, stijlvolle en vaak revolutionaire designs te creëren.

Interview met Arik Levy

“Ik vind geen lampen uit. Ik ontwerp licht en creëer ervaringen.”

Hoe is het verhaal tussen u en Delta Light gestart?

“We ontmoetten elkaar in 2014 op de Light + Building-beurs in Frankfurt. Ik herkende het merk en waardeerde hun producten toen al. Met Paul Ameloot en zijn twee zonen, Peter en Jan, kreeg ik snel een goede band. Voor mij is samenwerken met mensen waarmee het klikt belangrijker dan het ontwerpen van een zoveelste product. Met de leiders van Delta Light deel ik een passie voor architectuur. Dat overtuigde me ervan dat we moeten samenwerken.”

Hoe verliep de samenwerking?

“We ontmoetten elkaar een paar keer. Ze kwamen naar mijn studio om mijn werk te zien en gingen ook naar RockGrowth dat ik aan het Atonium van Brussel installeerde. Vervolgens stelde ik enkele producten voor aan Delta Light. Ik was heel aangenaam verrast dat ze in de richting van de Butler-collectie dachten, want dat geeft een radicaal verschil met hun huidige catalogus. Het maakt het project voor mij wel extra boeiend: ik wil Delta Light naar nieuwe terreinen brengen met ideeën die meeschrijven aan een nieuw verhaal in verlichting met meer emotie.”

“Meeschrijven aan een nieuw verhaal in verlichting met meer emotie.”

Wat is het achterliggende idee van de collectie?

“Vandaag de dag voelen we bijna geen verschil meer tussen inter- en exterieur. Beiden zijn even belangrijk geworden, de grenzen verdwijnen en het is de mens zelf die fungeert als de verbinding tussen verschillende ruimtes. Mijn oorspronkelijke idee was om een typisch object te gebruiken als metafoor die het mogelijk maakt om zich buiten thuis te voelen. De lamp is ideaal. Ik ben dan ook vertrokken van het archetype van de lamp: een voet met een lampenkap. Heel simpel, evident zelfs. Een code die meteen iedereen aanspreekt en die een iconisch karakter heeft. Daarna ging ik op zoek naar een tweede metafoor. Ik herinnerde me een stapel papier, gevouwen als plissé, die ik op straat vond en waarop licht en schaduw op een ongelooflijke manier samenvielen. Dat bood inspiratie voor plissé lampenkappen, die doen denken aan plissé kleding, gordijnen… Het plaatje werd duidelijk.”

Maar het vertalen van dit idee naar realisatie zou te complex zijn?“Ja, we hadden eerst gedacht om schaduw te creëren met gegoten metaal, maar we bereikten niet de gewenste finesse. Tenzij ik de lamp zou verkleinen, maar dat weigerde ik. Het team van Delta Light is ongelooflijk. Drie maanden lang werkten ze op zichzelf om de juiste oplossing te vinden: voldoende sterk polymeer aan de buitenkant dat toelaat om het idee te behouden. Dat is wat me raakt in bij Delta Light: het vermogen om te blijven investeren, zonder aarzelend terug te keren naar de vraag en zo grenzen te overschrijden. Ze zijn geobsedeerd met de technologie en de industriële actie die nodig is om een product te ontwikkelen. Dat eigen maken vraagt veel tijd, maar ze doorgronden alles omdat het nooit voor eenmalig gebruik zal zijn.”

“Dat is wat me raakt bij Delta Light: de capaciteit om te blijven investeren, zonder aarzelend terug te keren naar de vraag en zo grenzen te overschrijven.”

Butler is helemaal anders dan de gebruikelijke collecties van Delta Light…

“Ik noem dit project ‘techno-poetic’, want het combineert een zeer technische kant met een emotioneel aspect. Die mix is ideaal voor Delta Light, een industrieel familiebedrijf dat de technologie beheerst en dat weet te combineren met design. Persoonlijk ben ik gevoelig voor voorwerpen om me heen: het is alsof ze spreken, net zoals mensen. Butler heeft die capaciteit ook. Het is een zachte, ronde lamp die vrouwelijk en eenvoudig oogt. Ze bestaat op zichzelf of kan in clusters worden geïnstalleerd terwijl je met verschillende hoogtes speelt. Ik vind het ongelooflijk moedig dat Delta Light heeft ingestemd om voor deze weg te gaan. Ik ben er echt van onder de indruk. Belgen zijn soms verrassend in hun vermogen om grenzen te verleggen en te durven!”