INFINITI²³: een verticaal woonconcept met symbolische ledverlichting

INFINITI²³: een verticaal woonconcept met symbolische ledverlichting

Hoe flexibel kan een historische stad als Brugge zijn in een tijd waarin niets nog zeker lijkt? Dat is de vraag waarop kunstenaars en architecten dit jaar een antwoord proberen te vormen voor de Triënnale van Brugge. Met INFINITI²³ stelt architect Peter Van Driessche een woonconcept voor dat een oplossing kan bieden voor de stijgende zeespiegel. In lijn met de geest van het kunstwerk voorzag Delta Light de woontoren van symbolische ledprofielen.

Onze samenleving is voortdurend in verandering. Met als thema ‘Liquid City’ wil de Triënnale van Brugge dit jaar benadrukken hoe kunst en architectuur in de openbare ruimte antwoorden kunnen bieden op dat vluchtige, vloeibare gegeven. Zo zal ook de stijgende zeespiegel, een gevolg van de klimaatopwarming, vragen om oplossingen. Volgens Peter Van Driessche zal dat een stad als Brugge dwingen om af stappen van horizontale uitbreidingsprojecten en zich te richten op een gecontroleerde verticale stadsontwikkeling. INFINITI²³, een monumentale woontoren op het water, toont aan hoe Brugge mee kan evolueren met deze woelige, vloeibare tijden. 

Aanpasbare toren
INFINITI²³ wordt een van de blikvangers op de Triënnale van Brugge. Opvallend aan het kunstwerk is dat de toren, die bestaat uit verscheidene compacte capsules, volledig aanpasbaar is naargelang de noden van de toekomst. Wanneer het peil van het water stijgt en een volgend blok bereikt, haakt dat blok zich los om vervolgens autonoom te blijven functioneren op het water.

Ledstrips als metafoor
Delta Light werkte elke capsule van INFINITI²³ af met tunable white ledstrips. Ze hebben ook de verlichting voorzien in de containers die op het water werden geplaatst. Bezoekers kunnen deze bezoeken en krijgen zo alle info over het project.

Geert Christiaens, area manager Belux bij Delta Light: “We hebben de fijne ledprofielen zo opgebouwd dat de kleurtemperatuur verandert naargelang de hoogte van de capsule: de onderste containers hebben een koudere ofwel wittere lichtkleur dan de bovenste, waarbij de kleur van het licht veel warmer is. Dankzij ons CTRL DELTA-systeem kunnen we op eender welk moment via bluetooth de kleuren bijsturen. Dat is een bewuste keuze die de geest van het kunstwerk symboliseert: hoe meer de aarde opwarmt en de zeespiegel stijgt, hoe warmer het licht.”

De Triënnale van Brugge 2018 loopt van 5 mei tot 16 september. Wie INFINITI²³ van dichtbij wil bewonderen, moet zich begeven naar Oud Sint-Jan.

Over Delta Light:
Opgericht in 1989 door zaakvoerder en ontwerper Paul Ameloot is Delta Light® vandaag uitgegroeid tot een marktleider en trendsetter in architecturale verlichting. De toekomst van Delta Light® is verzekerd nu Peter en Jan Ameloot samen het bedrijf leiden. Met vernieuwende verlichtingsconcepten staat het bedrijf wereldwijd bekend om zijn subtiele mix van sfeer, functionaliteit en design. Vandaag geeft Delta Light® in het hoofdkantoor in Wevelgem werk aan 370 mensen, en levert het producten en service in 120 landen wereldwijd. Naast een partnernetwerk heeft Delta Light ook eigen kantoren en showrooms in de toonaangevende design steden, zoals Londen, Parijs, Moskou, Toronto, Bogota, Fort Lauderdale, Milaan, Dubai, LA en Amsterdam.

Margot Feiner Communicatieadviseur, RCA Group